Moses Mabhida Stadium Precinct | Durban South Africa | Iyer Urban Design Studio

A post on World Landscape Architecture of the ILASA Award Winning Landscape Project:

Moses Mabhida Stadium Precinct  | Durban South Africa | Iyer Urban Design Studio

Already a celebrated icon in the Kwa-Zulu Natal landscape, the Moses Madiba Stadium and precinct, built for the Soccer World Cup 2010, in the words of the jury “is commended because of its multi-disciplinary design approach that has made the most of urban design, architectural and landscape architectural skills, driven by a visionary client. “

“The urban and landscape design at Moses Mabhida Stadium Precinct allows for ongoing integration with the broader city and coastal corridor. The design is focused on the creation of an accessible, well-made and generous public-space system. The landscape design is contemporary and executed on a bold scale with continuity of approach, aesthetic appeal and response to local place and function clearly visible.”

“The stadium precinct comprises many remarkable spaces and places. These include the uncluttered concourse level surrounding the stadium and the polished concrete podium that serves as a raised plinth with planted embankments resembling a dune. This podium defines public and semi-public movement with the base assigned highest levels of being open to the public. (“publicness”.)

Moses Mabhida Stadium Precinct  | Durban South Africa | Iyer Urban Design StudioSite context to Durban city

Read More

elmo swart architects: wright conversion

I have not posted any domestic architecture for some time but as it’s where we live…. I found this interesting transformation  of a traditionally based house into a contemporary icon by elmo swart architects in durban, south africa


‘wright conversion’ by elmo swart architects in durban, south africa
all images courtesy elmo swart architects

‘wright conversion’ by south african architects elmo swart architects is an expansion project to
a three-bedroom thatch cottage in durban, south africa. including the addition of a new bedroom,
two studies, a multi-use entertainment space and an art gallery, the design features a continuous
surface that wraps around the structure to form a fluid floor, wall and roof form.

read more